Üdvözöljük a Hajdúböszörményi Fiatal Művészek Egyesülete honlapján! Kérjük segítse egyesületünk tevékenységét adója 1 %-ának felajánlásával! Adószámunk: 18567348-1-09
Bemutatkozás Jazz-Blues Jamboree Éjszakai Jazzcafé Nemzetközi Big Band Fesztivál Hajdú-Bihar-Bihor Eurorégiós Kulturális Fesztivál

Jazzmelon Big Band

Kulturális csoportok Kapcsolat


AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK

 

 

 

HAFIM EGYESÜLET

I. Az egyesület rövid bemutatása

A Hajdúböszörményi Fiatal Művészek Egyesülete 2003-ban alakult meg. Az egyesület célja – többek között - Hajdúböszörmény város és az Észak-alföldi régió kulturális életének fellendítése, a helyi kulturális tevékenységet végző fiatalok, csoportok részére fellépési-bemutatkozási lehetőség nyújtása. A város ifjúságának összefogása, perspektívák nyújtása a jövő felé. A város meglévő személyi és tárgyi kultúrájának védelme, megismertetése másokkal, új értékek létrehozása, népszerűsítése.

A HAFIM tagjai muvészetet kedvelő fiatalok, akik szeretnék a város kulturális életét színesebbé tenni, illetve a helyi adottságokra alapozva annak sajátos kultúráját fenntartani és népszerűsíteni. A programok megvalósításában részt vesznek pedagógus, muvelodésszervező, előadóművész és igazgatásszervező végzettséggel rendelkező, illetve amatőr filmes és festő tagjaink.

Egyesületünk rövid fennállása alatt igen sok kisebb-nagyobb rendezvényt szervezett. Ez köszönhető annak, hogy a tagok a civilszervezet megalakulását megelőzően is aktív szervezőmunkát folytattak.

 

II. Rendezvényeink

  1. Hajdúböszörményi Nemzetközi Big Band Fesztivál

2003. június 27-29. között került megrendezésre az I. Hajdúböszörményi Nemzetközi Big Band Fesztivál a hajdúböszörményi Sillye Gábor Muvelődési Központban, illetve a hajdúszoboszlói szabadtéri színpadon , mely osztatlan sikert aratott, mind a közönség, mind a szakma körében. A fesztiválon mintegy 10 big band lépett fel, köztük: The White Chocolate Ballroom Dancing Orchestra, Debreceni Fesztivál Big Band, Gyulai Big Band, Kobányai Zenei Stúdió Big Band, Jazzmánia Big Band, Bonheur Big Band, valamint a Budapest Jazz Orchestra, Horváth Charlie és a Határor Big Band. A szakmai zsűri tagjai voltak többek között: Martonosi György és Stark Tibor tanárurak.

A fesztivál története során több külföldi előadó és zenekar lépett fel, így például Tim Taylor (USA), vagy a Milo Big Band (Finnország), és a Braunschweig Big Band (Német ország).

Ezen fesztivál 2003. óta a nyár elején folyamatosan megrendezésre kerül.

 

2. Hajdúböszörményi Jazz-Blues Jamboree

Az egyesület tagjai 2001 óta szervezik a Hajdúböszörményi Jazz-Blues Jamboree elnevezésű országos zenei fesztivált. A koncertek a városközpontban található Bocskai téren zajlanak. 2007-ben a résztvevők száma – becsléseink szerint - a két nap alatt mintegy 3 000 fő volt. A résztvevők számának pontos megállapítása nem lehetséges, mivel a fesztivál ingyenes, így jegyeladás hiányában nem következtethetünk az érdeklődők számára.

Az egyesület célja, hogy a rendezvényeinken az ismert eloadók mellett (pl.: Budapesti Határőr Big Band, Debrecen Dixieland Jazz Band, Pleszkán Frigyes, Hard Line Trió, stb), a tehetséges fiatalabb zenekarok is lehetoséget kapjanak a bemutatkozásra. Ennek megvalósítása érdekében 2007-ben zenei tehetségkutató versenyt hírdettünk.

A rendezvény vendége 2010-ben Tim Ries a Rolling Stones szaxofonosa volt.

 

3. Éjszakai Jazzcafé

2005-ben indult útjára az „Éjszakai Jazzcafé” címu rendezvénysorozatunk, melyek keretében elsősorban hazai kortárs zeneszerzők és előadók lépnek fel.

A rendezvénynek a helyi Sillye Gábor Muvelődési Központ ad helyet. A program igen sikeres a helyi fiatalság körében, egy-egy esten általában 200-300 fő jelenik meg. 2006-ban Hajdúböszörmény város napja alkalmából a Pedagógiai Foiskola díszudvarán került sor a rendezvény megszervezésére. A rendezvénysorozat 2006-ban a Mobilitas támogatásával valósult meg. 2007-ben a Nexus Café emeleti koncerttermében került megrendezésre a rendezvény, olyan eloadókkal, mint az Oláh Kálmán, Egri János és Balázs Elemér nevével fémjelzett Trió Midnight, Fekete-Kovács Kornéllal kiegészülve.

 

4. Hajdú-Bihar-Bihor Eurorégiós zenei fesztivál

2007.08.17-én a Hajdúhét rendezvénysorozat keretén belül került sor a fesztivál megrendezésére hagyományteremtő jelleggel. Partner szervezetként bevonásra került a Nagyváradon muködő Lilliput Ifjúsági és Gyermek Alapítvány. A rendezvényen fellépett a hajdúböszörményi Jazzmelon Big Band, a Nagyváradi Kim és Replay együttesek valamint bemutatkozott a nagyváradi Állami Bábszínház, akik bábelőadással és gyermekprogramokkal színesítették a napot.

Külön emelte a rendezvény színvonalát, hogy a civilszervezetek mellett részt vett a találkozón Pete István szenátor, felsőházi képviselőés Kiss Attila Hajdúböszörmény város polgármestere. Mindkét fél elismerően nyilatkozott a kezdeményezésről és reményüket fejezték ki, hogy a jövőben folytatatása lesz ezen rendezvénynek és az együttműködésnek.

A rendezvény 2007-ben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által a Hajdú-Bihar–Bihor Eurorégió keretében közösen meghirdetett határon átnyúló együttműködés elősegítésére kiírt pályázat támogatásával jött létre.

A fesztivál azóta évente megrendezésre kerül. Hagyományos ételek gasztronómiai bemutatója mellett (pl: disznótoros, vadételek), minőségi élő zenés produkciók is elhangzanak, mint 2012-ben a zenét: Burai Róbert és Népi zenekara, valamint a Magyarpalatkai Banda szolgáltatta.

 

III. Néhány eredményes alkotónk bemutatása

Takács Tamás , aki hivatásos előadóművész és mint hivatásos katonazenész tevékenykedik. Tanulmányait Budapesten végezte, dobtanára Jávori Vilmos volt. 1996-ban az országos Ki Mit Tud? Tehetségkutató versenyen 7200 indulóból a legjobb 120 között bejutott az országos televíziós döntőbe .

A Kapusi Jazz Group 1996 szeptemberében alakult Hajdúböszörményben. 1999-ben jelent meg „ Körutazások” címu lemezük. Ennek köszönhetoen több meghívást kaptak jazz klubok, a rangos zenei gálák, gólyabálok és egyetemi-foiskolai rendezvények mellett, országos fesztiválokra is így pl.: KOTTA fesztivál, EFOTT. Emellett külföldi meghívásoknak is eleget tett a zenekar, így: Lengyelországban, Németországban és Izraelben is adtak koncertet. Olaszországban a Bellegra-i Zenei Fesztiválon az együttes elnyerte a fesztivál különdíját .

A Jazzmelon Big Band 2001-ben alakult a hajdúböszörményi Bartók Béla Zene és Muvészeti Iskola tanárai, növendékei, valamint helyi zenekedvelő fiatalok közreműködésével. Az együttes 2002-ben CD-t készített „ Smiling Moon” címmel, mely jazz örökzöldeket tartalmaz. 2003-ban az együttes a Budapesti Big Band fesztiválon „B” kategóriában ezüst, 2005-ben „A” kategóriában arany minosítést kapott.

2005-ben újabb CD lemezt készítettek „Jazz a lelke mindennek!” címmel, melyet a HAFIM Egyesület adott ki. 2007-ben a zenekarral egy újabb CD készült el „Feel the Rhythm” címmel , melyet olyan vendégzenészekkel sikerült felvenni, mint Fekete-Kovács Kornél a Modern Art Orchestra művészeti vezetoje, a Liszt Ferenc Zenemuvészeti Egyetem jazz tanszékének tanára és Makovics Dénes aki jelenleg szólamvezető tenorszaxofonosa a BM Police Band-nek.

 

 
 

 

© 2008 HAFIM vissza a lap elejére